Gå til sidens indhold
ShopDenmark | DA
Design med farve

Farvepsykologi

Farvernes påvirkning

Farver kan påvirke mennesker psykologisk ved at udløse følelser eller slå humøret an. De kan have en beroligende eller stimulerende effekt, fremme koncentrationen eller give os retning. Hver farve har forskellig effekt, da hver nuance har sin egen bølgelængde og energi, der overføres til vores kroppe, tanker, følelser og handlinger. Ifølge farvepsykologer afhænger den enkeltes opfattelse af en farve af vores specifikke kultur, erfaring, tankegang og instinkter, såvel som vores ’arketype’.

Inden for farveterapi bruges farvernes påvirkning f.eks. i farvebade, farveakupunktur eller farvebestråling for at have en positiv indvirkning på vores sundhed.


Primære farver og deres symbolske betydning

Farvepsykologi henviser til mellem fire og seks farver som såkaldte basisfarver ifølge det europæiske farvesystem. Ud over sort og hvid som de akromatiske farver, omfatter basisfarverne også de kromatiske farver rød, gul, grøn og blå. Men de adskiller sig i symbolsk betydning fra én kultur til en anden.

Rød

Rød har en betydning i alle kulturer. I teorien står rød for energi, kærlighed, ild, kraft og sensualitet. Afhængigt af intensitet og kontekst kan rød også opfattes som aggressiv. I naturen står rød for både advarsel og tiltrækning. Ifølge farvepsykologer har farven en stimulerende, dominerede effekt; den øger selvtilliden og indgyder vitalitet.

 

Grøn

Folk ser grøn som symbolet på liv, natur og naturlighed. Vi forbinder ofte grøn med held, håb og tilfredshed. Grøn har en helbredende, afbalanceret effekt på psyken og siges at bringe krop og sjæl i harmoni. Som naturens farve er grøn særligt afslappende for det menneskelige øje.

Gul

Farveteori så tidlig som Goethes konstaterer, at farven gul har ”en klar, munter og sagte spændende karakter”. På et psykologisk niveau har gul en stimulerende effekt på mennesker og siges at fremme deling og interpersonel kommunikation. Gul er meget effektiv, ikke mindst i mørke, og bruges derfor også som advarselsfarve (f.eks. gule veste og taxier).

Blå

Som en symbolfarve står blå for tillid, harmoni og bestandighed, og farven forbindes ofte med ro og koncentration. Blå antyder objektivitet og tilbageholdenhed. I psykologiske termer har blå en afslappende effekt; den lindrer stress og siges at stimulere underbevidstheden og intuition.


Sort, hvid og grå: hvad er effekten af akromatiske farver?

Farvepsykologi refererer til farver som ”akromatiske”, hvis de hverken har en særlig farvenuance eller farvemætning. De adskiller sig kun fra hinanden med deres klarhed. Graden af klarhed resulterer i gråtoner. Disse omfatter sort, hvid og alle grå nuancer.

Sort
Sort er en ”ikke-farve”, da den absorberer alle frekvenser af lys. Sort deler vandene og kan have forskellig effekt og udløse forskellige følelser, alt efter kultur. Sort står for mørke og sorg, men også for finesse, seriøsitet og disciplin. Afhængigt af konteksten kan sort virke elegant, sublim og tidløs og få en meget klar farve til at se endnu mere elegant ud.

 
Hvid
Hvid symboliserer fred, klarhed, renhed og uskyld. I fysiske termer består lysspektret for hvid af mange forskellige farver. Farven forbindes ofte med guddommelighed og perfektion. Vestlige kulturer har ingen negative associationer til hvid. Men i Kina har hvid en anden betydning, nemlig sorg og død. Hvid kan også stå for nye begyndelser og genfødsel, da enhver begyndelse er som et blankt stykke papir.

 
Grå
Grå er objektivitetens, neutralitetens og tilbageholdenhedens farve, og den forbindes ofte med kedsomhed og usikkerhed. Grå forekommer distingveret, diskret og ren; i kombination med andre farver kan den også være elegant. Grå kan få andre farver til at se endnu klarere ud og er derfor den perfekte kombinationsfarve.


Farver kan være varme og kolde, støjende og dæmpede

Kolde farver
Farve"temperaturen" påvirker også psyken. F.eks. kan farverne grøn, blå og violet (også kendt som lilla) antyde en køligere rumtemperatur. Farverne får os til at fokusere mere og har sædvanligvis en beroligende effekt. Kolde nuancer har en stor del blå i sin farvesammensætning. Blå, rød og gul er såkaldte primærfarver, der ikke kan blandes. Men de bruges til at lave mange andre farver. Violet (eller lilla) er f.eks. lavet af kølig, beroligende blå og en varm, stimulerende rød. Violet bruges ofte i en kreativ sammenhæng, da denne usædvanlige farve er synonym for ekstravagance, inspiration og spiritualitet.

Varme farver
Klassisk farveteori viser gul, rød og orange ved siden af hinanden i en farvecirkel med en varmere farve"temperatur". Varme farver står generelt for energi, munterhed og glæde. Men de kan også tiltrække opmærksomhed og fungere som symbol for fare (f.eks. stopskilte, advarsler og afspærringstape).

Orange er en sekundær farve og en blanding af de to primærfarver rød og gul. Orange repræsenterer varme og lys og står for optimisme og ungdommelig nysgerrighed.

Farver kan være støjende og afdæmpede

Ud over den varme/kolde effekt kan farver også have en støjende/afdæmpet effekt. En støjende farveeffekt skabes vha. meget mættede farvenuancer, der også kombineres med sort eller hvid. Afdæmpede farvesammensætninger er pastelnuancer med en lav mætningsgrad. Som en tommelfingerregel anbefales det at bruge kolde og varme samt støjende og dæmpede farver i det rette forhold.


Farvetrends 2024

  • KEIM Avantgarde 247
  • KEIM Avantgarde 248
  • KEIM Avantgarde 32
  • KEIM Avantgarde 41
  • KEIM Exclusive 9176
  • KEIM Exclusive 9271
  • KEIM Exclusive 9432
  • KEIM Exclusive 9494

Brochure

Kreativ design

Se vores brochure (engelsk) for at blive klogere på designteknikker.

Se brochure

Gå til toppen af siden