Maling af facader

Fastlæg fremgangsmåden

Hvert underlag stiller sine krav til farven. Og hver bygherre har sine egne forestillinger. Tag dig tid, stil spørgsmål og søg information. Hvad er den centrale opgave i situationen? Søg derefter kvalificeret råd om det rigtige valg af farveprodukt.

Undersøg underlaget grundigt

Især udendørs er det vigtigt at undersøge underlaget grundigt. Er det bæredygtigt for ny behandling? Hvor er der steder med snavs eller skader? En enkel fejebevægelse med hånden henover overfladen kan give information. Smitter pudsen eller malingsslaget af, eller kan man kradse farven af med en fingernegl? Derefter bør der foretages en „tape test“. Med en cutterkniv ridser man en lille flade af det gamle malingslag i skakternmønster. Derefter presser man malertape fast ind mod overfladen og river så malertapen af i et ryk. Hvis dele af det gamle malingslag bliver hængende på malertapen er det gamle malingslag som udgangspunkt ikke bæredygtigt og skal fjernes. Vær opmærksom på, at visse mineralske farvetyper kan være let afsmittende, hvorfor tapetesten her ikke kan anvendes.

 

Vælg det rigtige værktøj

Sørg for det rigtige værktøj! Ordentligt værktøj gør arbejdet lettere og resultatet bedre. Køb dit værktøj i en specialbutik og få det rigtige råd. Når du køber pensler, så vær opmærksom på, at det skal være en pensel med en tæt besætning af stive hår, således at man har mere kontrol, når man stryger. Når der arbejdes med rulle, anbefales en langhåret rulle med fibre af polyamid til udendørs brug eller en lammehårsrulle.

 

 

 

Hvad man ellers skal være opmærksom på ?

Sikkerhed er vigtig!

Når der skal arbejdes på en større facade, bør der arbejdes fra lift eller sættes et stillads op. Det gør arbejdet lettere, hurtigere og mere sikkert!

Stryg altid facaden i hele områder

Facader skal altid stryges i hele flader fra naturlig kant til naturlig kant.

Del din facade op i delflader, før du starter på arbejdet. Undgå at afbryde malearbejdet inden for delfladen. På denne måde undgår man synlige overgange.

Meget vigtigt: Sørg for ordentlig afdækning!

Beskyt de omkringliggende områder som f.eks. vinduer ved at dække dem omhyggeligt af.
Brug kun tape, der er egnet til udendørs brug - her er der store forskelle alt efter formål. Fjern tapen hurtigst muligt, da den ellers kan være svær at fjerne, uden at der sidder rester tilbage.

Og vejret?

Mal aldrig mens det regner, blæser kraftigt eller på vådt underlag. Varme er heller ikke optimalt. Når man starter, er det bedst at starte med bygningens sydside. Derefter arbejder man med solen bag sig rundt om bygningen. På denne måde kan man male i skyggen. For varmt underlag får farven til at tørre for hurtigt, og det er ikke godt for resultatet.

Og hvis man kommer til at klatte?

Stænk bør altid fjernes med det samme. Brug rigeligt med vand til formålet. Om muligt bør man forinden demontere nedløbsrør, markiser o.lign. Det giver ganske vist ekstra arbejde i starten, men det betaler sig ofte ved et bedre forløb under behandlingen uden afbrydelser.